KÖSZÖNET A VERSENYEK RÉSZTVEVŐINEK A SZÍNVONALAS SZEREPLÉSÉRT ÉS GRATULÁCIÓ AZ ELÉRT ERDMÉNYEKHEZ!

FÖLDRAJZ VERSENYEK 2019

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZVERSENY

Április 6-án (szombaton) rendezték a verseny megyei döntőjét, ahová 8 hetedikes és 6 nyolcadikos diák jutott be az iskolánkból. Mindannyian ügyesek voltak!

Évfolyam A tanuló neve 2. forduló eredménye Megyei helyezés
7 Bodnár Blanka 43 VII.
7 Primayer Fanni 27 XII.
7 Végh Viktória 65 II.
7 Zarándi Dóra 55 IV.
7 Hugyecz Péter 48 VI.
7 Mándoki Zoltán 39 X.
7 Puskás Patrik 41 IX.
7 Újhelyi- Molnár Kristóf 50 V.
8 Béni Janka 51 X.
8 Juhász Nóra 67 II.
8 Kecskeméti Lilla 52 VIII.
8 Sitku Csenge 49 XI.
8 Spekker Emese 66 IV.
8 Nagyváti Bence 59 VI.

 Less Nándor Országos Földrajzverseny

A verseny országos döntőjét május 26-27-én rendezték a Debreceni Egyetemen.

A gimnáziumból három nyolcadik évfolyamos tanuló jutott a döntőbe. A diákok pénteken megírták az írásbeli feladatlapot és szombaton háromfős zsűri előtt adtak számot a tudásukról. Ügyesen szerepeltek, legyőzve az izgulásukat is!

Eredmények:

  • Spekker Emese 10. helyezés
  • Nagyváti Bence 12. helyezés
  • Juhász Nóra 16. helyezés

LÓCZY LAJOS ORSZÁGOS FÖLDRAJZVERSENY

Az országos döntőbe, amit Kaposváron rendeznek május 6-7-8-án három tizedikes diák jutott be.

  • Lippai Tibor 8/10
  • Pinke Dominik 4/10.B
  • Nagy Tamás 4/10.B

Somoskői Dénes

SAKK DIÁKOLIMPIA

A Sakk Diákolimpia országos döntőben Nagy Dorina 11,Bor Boglárka 12.helyezést ért el az amatőrök között, Szabó Luca 14. lett az élőpontszámmal rendelkezők között!

MEGYEI DIÁKOLIMPA – FOCI

A fiú focicsapat a megyei diákolimpia döntőben 5. lett.

A fiú focicsapat Győrben a Péterfy kupán, amely nemzetközi volt, első helyen végzett!! Popovics Richárd lett a gólkirály, Bogár István a legjobb kapus!

Pethő Károly

AZ ÚR ÉRKEZÉSE ORSZÁGOS ÖKUMENIKUS SZAVALÓVERSENY

25 éves jubileumát ünnepelte idén Az Úr érkezése országos ökumenikus szavalóverseny. A gimnázium az Evangélikus Pedagógiai Központ támogatásásval hirdette meg a versenyt, melyre április 26-27-én került sor. A tanulók az elmúlt 25 év szavalóversenyein elhangzott alkotásokból választhattak.

Ismét versünnep volt, a vers szeretete és tisztelete hatotta át a versenyzőket.

Köszönjük Az Úr érkezése szavalóversenyen való részvételt és segítséget mindenkinek. Külön köszönjük Haizer Tiborné és Pinténé Kosina Judit munkáját, akik létrehozták a jubileumi kiadványt és bemutatták a versenyen. Köszönjük Homoródi Antalnénak a kivételes helytállást, a műsorvezetést, a felkészítést, és az énekkari szolgálatot. Köszönjük Lázár Katalinnak és Tamás Melindának a szombati műsorvezetést.

Méltó megemlékezés volt és nagyon szép ünnepség.

Kecskemétiné Szilvási Zsuzsanna

TUDÁSFELTÖLTÉS 500

Tudásfeltöltés országos döntőt nyert a Kossuth Gimnázium csapata.

A tudományterületek sokasága mellett, a tudomány-vizualizáció volt a központi elem. A versenyre több kisfilmmel készültünk, végül a Gesztenyéből gyémánt című kisjátékfilmmel kerültek a döntőbe.

A CSOPA-ban rendezett versenyen tudományos előadásokat és talkshow-t hallgathattak mikrobiológia, etológia, geográfia-Mars kutatás témakörben, majd a hat döntős csapat mérte össze tudását a tudománykommunikáció területén.

Izgalmas, innovatív, XXI. századi verseny volt! A versenyzők: Kormány Szabolcs, Farkas Levente, Csontos Molly.

Kecskemétiné Szilvási Zsuzsanna

„ÉDES ANYANYELVÜNK” NYELVHASZNÁLATI VERSENY

Az ” Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny megyei fordulóját 2019.április 10-én rendezték meg Nyíregyházán.

A verseny két részből állt. Először egy 60 perces nyelvtan feladatlapot kellett megoldaniuk a diákoknak. Ezután egy szónoki beszéd megírása és előadása volt a feladat. Három téma közül választhattak, s fejthették ki álláspontjukat a felkészülési idő alatt.

Iskolánkat Juhász Alexandra 4/9.C osztályos és Szabó Jázmin 4/11.osztályos tanuló képviselte. Szabó Jázmin a 3. helyet érte el. Sajnos csak az első két helyezett juthat tovább az országos versenyre.

24. ORSZÁGOS SZÓNOKVERSENY

A Kossuth Szövetség és az Országos Széchenyi Kör 2019. április 5-én rendezte meg a 24. Országos Szónokversenyt, melyre a Kossuth és Széchenyi nevét viselő iskolák tanulóit hívják meg. A verseny célja a fiatalok hazafias öntudatának erősítése, valamint iskolájuk névadója iránti tisztelet, nagyrabecsülés elmélyítése.

Az előzetesen megküldött kötelező szövegen kívül egy szabadon választott szöveget mondtak el a diákok. A forrás Kossuth, Széchenyi vagy a reformkor bármely kiemelkedő személyiségének beszéde, levele lehetett. Mindkét szöveget kívülről kellett elmondani.

A zsűriben egyetemi és középiskolai tanárok és neves színészek ültek: Nemcsák Károly és R. Kárpáty Péter, akik a verseny után hasznos tanácsokat adtak a versenyzőknek.

Iskolánkat Marosi Ditta 8/11.osztályos tanuló képviselte, aki nem ért dobogós helyezést, de színvonalasan szerepelt.

REFORMÁTUS NÉPDALÉNEKLŐ VERSENYT

Református Népdaléneklő Versenyt rendeztek Kisvárdán a Kisvárdai Református Alapfokú Művészeti Iskolában 2019.április 8-án.

A versenyzők különböző korcsoportokban szerezhettek bronz, ezüst vagy arany minősítést. A kötelező éneken kívül egy-egy tájegységhez tartozó népdalcsokrot adtak elő a diákok hangszerkíséret nélkül. Az ország minden részéből érkeztek énekesek Záhonytól Egerig.

A verseny során nemcsak a szebbnél szebb népdalokban, énekhangokban gyönyörködhettünk, hanem a gyerekek ruházatában is, mert mindenki viseltben jelent meg.

Nyikes Judit

EVANGÉLIKUS DIÁKKÓRUSOK ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA

Április 5-6-7-én rendezték meg az Evangélikus Diákkórusok Országos Találkozóját.

Erre a rendezvényre most érkeztek először kossuthos diákok. A háromnapos találkozón 11 kórus csaknem 500 énekese adta elő a műsorát.

Mi három –általatok már jól ismert- megzenésített verssel érkeztünk, melyekkel nagy sikert arattunk. A zsűri elismeréssel szólt a gyerekek lelkesedéséről és tiszta hangjukról.

Szabadidőnkben ellátogattunk a jáki templomhoz, közös énekléssel kipróbáltuk az akusztikáját, illetve szombat délután Kőszegen néztünk szét.

A fellépésünket meg lehet nézni a következő oldalon, a 28. perctől:

https://www.youtube.com/watch?v=GeBessTsUpI

Szeretném megköszönni valamennyi kollégának, hogy segítettétek, támogattátok a próbáinkat, csak így érhettünk el sikert.

A Szombathelyen helytálló kórustagok:

Nyeste Sára , Szabó Jázmin, Bölönyi Cintia, Kamarás Dóra, Hugyecz Mátyás, Lőrincz Sándor, Szokol Szabolcs, Gincsai Panna, Simán Fanni, Szabó Cintia, Barcsik Barnabás, Papp Bálint tanulók.

Homoródi Antalné

ORSZÁGOS GÖRÖGKATOLIKUS KÖZÉPISKOLAI HITTANVERSENY

Országos Görögkatolikus Középiskolai hittanversenyen, az iskolánk két csapata 2. és 3. helyezést ért el.

Az ország 12 legjobb csapatát hívták be, ebből 7 csapat kossuthos volt.

A 2. helyezett 11. évfolyam Pánger Fanni, Ignácz Boglárka, Kozák Klaudia Kitti alkotta csapat, a 3. helyezett 9. évfolyam Orosz Vanda, Támba Petra, Nagy Zsanett volt.

Prekup Erzsébet

25. NEUMANN JÁNOS INFORMATIKA KUPA

Április 3-án, szerdán Gólya Erikkel, Vitális Mátyással és Szuchánszki Péterrel vettünk rész a 25. Neumann János Informatika Kupán, melyet az evangélikus intézmények számára szerveztek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Informatika és Bionika karán.

A verseny után látogatást tettünk az egyik legnagyobb magyarországi szoftverfejlesztző cégnél, az <epam>-nál. A modern munkakörnyezet mindenkit lenyűgözött, több diák is jelezte, hogy ezek után az informatika irányába fordul. 🙂 Csapatunk a 4. helyen végzett az informatikai műveltségi versenyen.

Rubóczki Béla

MAGYAR IFJÚSÁGI ROBOTKUPA

5-én, pénteken az NYE rendezte meg a Magyar Ifjúsági Robotkupát. 5 városból 20 csapat állt rajthoz a futball, a virtuális mentés és színház – ligákban két korosztályban.

A Gimnázium csapata a robotfoci kategórián vett részt, ahol robotunkkal 4 mérkőzést játszottunk, összesítésben 12 gólt vittünk be az ellenfél kapujába, ami a második helyhez volt elég.

Nagyon izgalmasak és tanulságosak voltak a mérkőzések, ezeket a tapasztalatokat a későbbiekben nagyszerűen tudjuk majd hasznosítani.

Úri Zoltán

CSECSEMŐ- ÉS KISDEDGONDOZÓ VERSENY

Március 22-én a vöröskereszt által meghirdetett Csecsemő- és kisdedgondozó versenyen iskolánk csapata 2. helyezést ért el a Zay Anna Egészségügyi Szakközépiskola csapata mögött.

A csapat tagjai a 8/11 osztály tanulói voltak:

– Szőllősi Petra – Marosi Ditta – Lénárt Nikoletta

Pócsik Csabáné

MEZEI FUTÓ DIÁKOLIMPIA

Március 25-én 12 fővel képviseltük a gimnáziumot a mezei futó diákolimpián. Ragyogó futóidőben teljesíthette mindenki a saját távját. Nem tudom milyen megfontolásból, de egyszerre tartották a szervezők a városi és a megyei bajnokságot. Ez azt jelentette, hogy mindenkinek két helyezése volt a versenyen, amit az alábbi táblázat tartalmaz:

Név Városi eredmény Megyei eredmény
Salamon Izsó Bálint 51. 90.
Zarándi Dóra Olga 39. 63.
Bánhegyi-Zsidó Emma 3. Bronzérmes 4.
Molnár Lili 13. 20.
Hadar Vanessza 10. 13.
Ignácz Boglárka 12. 17.
Torkos Anetta 13. 18.
Kapus Nóra 18. 25.
Hamvai Regina 22. 29.
V. korcsoport leány csapat

Hadar Vanessza, Ignácz Boglárka, Torkos Anetta, Kapus Nóra

2. Ezüstérmesek 3. Bronzérmesek
Kozák Klaudia Kitti 11. 15.
Berecz Zsolt 10. 16.

Felkészítő tanárok: Barta Imre, Juhász Péter, Pócsik Csabáné és Pazonyi György

Pazonyi György

HOLLAND VENDÉGEINK FOGADÁSA

Március 29-én 2 holland tanár és 10 diák érkezett iskolánkba, viszonozva a novemberi látogatást. 14 magyar diákkal együtt részt vettek iskolai programokon-magyar nyelvóra, ének tanulás, magyar történelem óra, tánc, tesi, vetélkedők stb.

Budapesten jártunk a Parlamentben, a várban, megnéztük a Hősök terét. Lillafüreden és Diósgyőrön is eltöltöttünk egy-egy tartalmas napot.

A hetet Sóstón illetve Oroson zártuk, ahol lovaglás és íjászkodás szórakoztatta a diákokat.

A hét programjainak megvalósításához a kísérő tanárokon kívül hozzájárult  Varga Valéria, Kézsmárki Ágnes kolléganő, BartaImre és Nádasi Zoltán kollégák.

Jutalom, kikapcsolódás és jó nyelvgyakorlás volt ez tehetséges diákjainknak.

Thanx. 🙂

Dr. Dezsőné Lilla és Bányai Györgyi

DIÁKOLIMPIA

Elkezdődött a labdarúgó szezon. Iskolánk csapatai nagy számban bekapcsolódtak a küzdelmekbe. Soha ennyi megmérettetésben nem vettünk részt! 8 csapatunk szerepel különböző bajnokságokban. A fiú és leány Fair Play kupában az őszi kiváló teljesítményt nem tudtuk megismételni, elbúcsúztunk a további küzdelemtől. Ez történt a leány diákolimpiai csapattal is. A fiú csapat viszont történelmet írt, városi harmadik lett és bejutott a megyei döntőbe! Ilyen az elmúlt húsz évben nem fordult elő!

Pethő Károly

TERMÉSZETTUDOMÁNY ROADSHOW

Sikeresen lezajlott március 21-én iskolánkban a Természettudományos Roadshow.

A gyerekek nagy érdeklődéssel vettek részt.

A délutáni program az EON-t képviselő mérnök beszámolójával kezdődött, aki személyes tapasztalatait, élményeit, továbbtanulási lehetőségeket és tanácsait mondta el nekünk.

Ezt követően Győrből a Széchenyi Egyetemről érkezőktől pedig egy nagyon izgalmas, látványos, humoros előadással fűszerezett kísérleti bemutatót láthattunk.

Az előadások után kiscsoportos foglalkozásokon vettek részt a kiválasztott tanulók: kondenzátort készítettek, napelemmel működő kísérletet végeztek és tesztfeladatsort oldottak meg.

Jó hangulatban, élményekkel és ajándékokkal gazdagodva ért véget a napunk.

Erdei-Sándor Tímea

SAKK DIÁKOLIMPIA

Március 22-24 között rendezték a sakk diákolimpia országos döntőjét Szombathelyen. Iskolánk leány csapattal vett részt a versenyen. A Szabó Luca, Nagy Dorina, Bor Boglárka összeállítású csapat a 12. helyen végzett! Jó esély van, hogy az elkövetkező években, ezt még fokozni lehet! Érdekesség volt, hogy egy 300 éves Ferences kolostorban laktunk.

Pethő Károly

HATÁRTALANUL – ERDÉLY – 8/11

A 8/11. osztály és néhány vendégük a „Határtalanul” program keretében Erdélyben kapott lelki és szellemi ajándékokat, teljesítette többrétű, mondhatni missziós programját: csodálatos műsort vitt és adott elő március 15-én a székelykeresztúriaknak. Baráti kapcsolatok kezdeti lépéseit tették meg a székely fiatalok felé.

A program újdonsága volt (a kísérők számára is), hogy új útvonalon is jártunk (3-4. nap): Gyulafehérvár, Vajdahunyad, Déva, Nagyvárad.

Máté Zoltán kolléga kötötte le a fiatalok gondolatait történelmi és irodalmi témákban. Köszönet neki a szervezésért, a kirándulás vezetéséért, a gondoskodásért. Köszönet Kis Péternek a pénzügyek kezelésért.

Nagyszerű eszmefuttatások és lelki beszélgetések történtek tanár-diák viszonylatban.

Az út kiváló alkalom volt a tehetségígéretek sokoldalú megmutatkozására és a kikapcsolódásra.

Különleges élményt kaphattak ezen az úton a dévai gyermekotthon kis lakóival való találkozás által is a mi fiataljaink.

Az osztály példás hozzáállásával és magaviseletével, kisebb-nagyobb útakadályokkal (!), de szerencsésen megjártuk az utat.

Kitartást és szép élményeket az utánunk következőknek!

Pinténé Kosina Judit

HATÁRTALANUL – NAGYBÁNYA – 2019 – 8/7.

Csütörtökön reggel indultunk a 8/7. osztállyal a szomszédos Nagybányára, és töltöttünk el három mozgalmas napot a helyi testvériskolánk tanáraival és diákjaival.

Nagybányán szívélyesen fogadtak bennünket és a programnak megfelelően március 15-én együtt ünnepeltünk a helyi magyarokkal.

Az ünnepi műsorokban a mi diákjaink is felléptek.

Ezután a gyerekek megidézték a nagybányai festőket a helyi művészeti iskolában Győri –Sánta Kinga nagybányai festőművésszel. Szombatra teljesen elromlott az idő. Az alföldön szakadt az eső, a Kárpátokban pedig a hó, fújt a szél. A tervezett programokat azért igyekeztünk megvalósítani és szombat késő délutánra sikeresen és szerencsésen hazaértünk. I

Köszönet Nyikes Judit és Báriné Haraszti Adél tanárnőknek a tanulók felkészítéséért és Hlatky Attiláné és Tamás Melinda kolléganőknek a türelmét és a kitartását!

Somoskői Dénes

ORSZÁGOS FIZIKATANÁRI ANKÉT ÉS ESZKÖZBEMUTATÓ – 2019

Az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat (ELFT) 2019. március 13-16. napokon, immáron 62. alkalommal szervezte meg az Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutatót, melynek fővédnöke Dr. Áder János köztársasági elnök volt.

A rendezvény helyszíne az idén a Debreceni Egyetem (DE) volt. Ezen az eseményen két kolléganővel, Dr. Tarnóczi Richárdné Dankó Ildikóval és Tóth Diánával vettem részt. A megnyitó ünnepség után, Groma István (ELTE, ELFT főtitkára) és Szabó István (DE) előadásait tekinthettük meg a Rugók varázsa, és az Innováció pedagógia: a fizika és technológia találkozása címmel.

Ezek után a Debreceni Egyetem, Egyetemi Díszudvarán egy álló fogadáson köszönthettük egymást a Társulat tagjaival és az ország kb. 180 fizikatanárával. Március 14-től az Élettudományi Központ adott helyet az Eszközbemutatónak, ugyanitt délelőttönként további érdekes előadásokat hallgattunk meg, majd ebédszünet után műhelyfoglalkozásokon, kísérleti bemutatókon vettünk részt.

Március 15. tiszteletére 14-én este fáklyás felvonulás volt, amelyet a SONUS ütőhangszeres együttes műsora követett. Március 15-én a Kossuth téren a Társulat képviseletében koszorúzás volt, ezután további előadások következtek. Délután Eötvös Lórándra emlékeztünk, az In memoriam Eötvös Lóránd – A fizika fejedelmének 100 éves öröksége c. előadáson voltunk, majd ismét műhelygyakorlatok következtek. A műhelygyakorlatok után este, kísérleti bemutatók következtek 10 perces kísérletek címmel.

Ezúton szeretnénk megköszönni az iskola vezetőségének, hogy lehetőséget biztosított ara, hogy egy ilyen érdekes, eseménydús, változatos programsorozaton részt vegyünk. Úgy gondolom, az itt szerzett ismereteink tapasztalataink, jól használhatók a tanítás során.

Kizman Ágnes

FIZIKA MINDENKINEK!

Fizika mindenkinek elnevezésű verseny döntőjébe jutott iskolánk egy csapata (a háromból): Kálmánczhey Kitti, Szabó Luca, Huszár Regő a csapat tagjai, 9. B orientációsok! A döntő április 4-én lesz a BME-n!

Tóth Diána

JEEP PROGRAM

A 4/9. b osztályból és a 8/10. osztályból a Nyíregyházi Egyetem egy “Jeep” nevezetű tehetséggondozó programjába kapcsolódtak be a következő tanulóink:

  1. Kálmánczhey Kitti,
  2. Szabó Luca,
  3. Huszár Regő
  4. Ács Péter
  5. Ripszky Krisztián
  6. Juhász Dominik

Sok élményt kívánunk nekik!

Tóth Diána

NYOLCOSZTÁLYOS GIMNÁZIUMOK TERÜLETI VERSENYE

Március 14-én, csütörtökön nyolcosztályos gimnáziumok versenyén vettünk részt, az alábbi eredményeket értük el:

  • Bónis Panna kémia 3. hely
  • Gaál Blanka ének 3. hely
  • Gődér Dénes angol 3. hely
  • Herczku Máté Szép magyar beszéd 1. hely
  • Lippai Tibor földrajz 2. hely
  • Papp Bálint szövegértés 2.hely
  • Sitku Csenge biológia 3. hely
  • Spekker Emese t örténelem 3. hely
  • Szabó Luca fizika 3. hely

Bibliaismeret: 9-12. 2. hely: Hornyák Gréta, Karsai Bianka, Száraz János, Vaskó Dávid

Bibliaismeret: 5-8. 2. hely: Rakács Gergely, Fórián Tamás Dániel, Molnár Dorka, Balázs Vanda.

Műveltségi vetélkedő 9-12. 3. hely: Kapus Nóra, Juhász József, Tóth Fábián.

Gratulálunk!

Bozorády Zsuzsanna

1. MEZŐ FERENC SZELLEMI DIÁKOLIMPIA – ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ

2019. február 23-án Vácon képviseltük az iskolát, a Dr. Mező Ferenc szellemi diákolimpia országos elődöntőjén. A Soltész Dóra, Kurucz Kleopátra, Szabó Ádám és Molnár Benedek alkotta csapat a középmezőnyben végzett, tizedikek lettek.

A zsűri elnöke Dr. Hesz Mihály olimpiai bajnok volt.

Pazonyi György

PÉNZ7

-látókör szélesítése-pályaorientáció-tehetséggondozás-

A múlt héten lezajlott a Pénz7. Minden matekos kolléga tartott órákat „Megtakarítás-Befektetés” témában.

Egy nap önkéntes segítőnk is volt egy bankár személyében, aki segített elmagyarázni a témához kapcsolódó fogalmakat a diákoknak.

Köszönöm szépen a matekos munkaközösség tagjainak a munkáját, akik még ebben a leterhelt időszakban is szakítottak rá időt, hogy felkészüljenek a rendhagyó órákra!

Nagyházi Zsuzsanna

ÉRTÉKES BARANGOLÁSOK

Az “Értékes barangolások” hungarikumokról és megyei értékekről szóló játékos, ismeretterjesztő vetélkedő 3. helyéről szóló oklevelet hozhatta el iskolánk csapata a középdöntőben.

A csapat tagjai voltak: Nagy Zsanett, Maczurik Réka, Dávid Róbert, Huszár Regő, 4/9. B osztályos tanulók, akik nagyszerűen felkészültek és kiváló csapatmunkával küzdöttek.

Pinténé Kosina Judit

CURIE KÖRNYEZETVÉDELMI VERSENY

A múlt héten szombaton rendezték a Curie Környezetvédelmi verseny területi döntőjét az Apáczaiban. Iskolánkat itt a hetedik-nyolcadik évfolyamosak képviselték.

Eredmények: 9. helyezés Kormos Csenge, Ranyhóczki Kinga, Hulvej Hanna 8/8. osztály, 7. helyezés Primayer Fanni, Mándoki Zoltán, Puskás Patrik 8/7. osztály, 2. helyezés Végh Viktória, Bodnár Blanka, Zarándi Dóra 8/7. osztály.

Somoskői Dénes

LOTZ JÁNOS ORSZÁGOS SZÖVEGÉRTÉSI ÉS HELYESÍRÁSI VERSENY

A Lotz János szövegértési és helyesírási versenyen Molnár Eszter és Papp Bálint bejutott a bonyhádi országos fordulóba.

Molnár Eszter az 5. Papp Bálint a 25. legjobb eredményt érte el. Az országos döntő március 22-én lesz Bonyhádon.

Homoródi Antalné

AZ EÖTVÖS KÁRPÁT-MEDENCEI SZÓNOKVERSENY

házi versenyét 2019. február 14-én rendeztük meg iskolánkban.

Tíz diák vett részt az eseményen:

Juhász Alexandra és Orosz Vanda a 4//9.C , Móré Réka, Tóth Tamara, Kaselák René és Molnár Benedek a 8/10. Kovács Márk a 4/10.B, Szemecskó István és Marosi Ditta a 8/11. és Szabó Jázmin a 4/11.B osztályból.

A feladat az volt, hogy értelmezzék a következő idézetet:

“A jövő nem fogja jóvátenni, amit te a jelenben elmulasztasz”.

(Albert Schweitzer)

A diákok érvelhettek az idézet tartalma mellett és ellen is. Az értékeléskor a téma kifejtésének logikus felépítettségét, az érvek számát és az előadásmódot is figyelembe kellett vennie a zsűrinek.

A témát a helyszínen kapták meg, fél óra állt a rendelkezésükre, hogy a beszédet megírják, majd előadják a zsűri előtt. Minden diák magas színvonalú produkciót nyújtott.

Helyezések:

  1. Szabó Jázmin
  2. Juhász Alexandra
  3. Orosz Vanda

A területi versenyen, Budapesten iskolánkat a Szabó Jázmin és Juhász Alexandra képviseli.

Nyikes Judit

KÖLCSEY FERENC SZÓNOKVERSENY – TERÜLETI FORDULÓ

Iskolánk volt a helyszíne a ” Minden morzsa számít” és a Kölcsey Társaság által rendezett Kárpát-medencei Kölcsey Ferenc szónokverseny területi fordulójának.

A verseny két részből állt. Előzetesen a szólás szabadságáról kellett beszédet írni Kölcsey korának megfelelő nyelvi stílusban. A második fordulóban egy új témát kaptak, melynek kidolgozásra 15 perc állt a versenyzők rendelkezésére. Ezután előadták a beszédet.

A versenyen 11 diák vett részt. Iskolánkat Szabó Jázmin 4/11.A osztályos és Juhász Alexandra 4/9.C osztályos tanuló képviselte. Mindketten nagyon ügyesen, színvonalasan szerepeltek, de nem értek el dobogós helyezést.

Nyikes Judit

Köszönetet mondunk mindenkinek a segítségért, megértésért, türelemért!

CURIE VERSENY DÖNTŐJE

Szombaton rendben lezajlott a verseny. Összesen 5 csapat versenyzett. A kísérleteket nagyon élvezték. A lufizást és a “beöltözést” köpenybe és védőszemüvegbe, mivel veszélyes anyaggal, sósavval kellett dolgozniuk.

Nagyon szoros lett a végeredmény a 9.-10. évfolyamos csapatok között. Az eredményhirdetés hétfőn az áhítat előtt lesz.

Erdei Sándor Tímea

 

9-10. évfolyam Név Iskola Felkészítő tanár Pontszám Helyezés
1. Kaselák René, Légrádi László, Lippai Tibor Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium Erdei-Sándor Tímea 34 p 1
2. Zelinkó Fanni, Kovács Márk, Tóth Flórián Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium Barkó Lajos 33 p 2
 

11-12. évfolyam Iskola Felkészítő tanár Pontszám Helyezés
1. Barkó Anna Éva, Hosszú Zsolt Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium Tóth-Gál Zsuzsanna Napsugár

Dr. Koncz Gábor

39 p 1
2. Mile Gyula,

Bíró János,

Németh Kitti

Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium Dr. Konczné dr. Jábrik Katalin 34 p 2
3. Polgár Viktória, Csirke Henrietta Vanda, Szemecskó István Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium Erdei-Sándor Tímea 23 p 3

LEGO – ROBOTIKA PROGRAMOZÁS SZAKKÖR

LEGO – Robotika programozás szakkör indul ettől a héttől a

7-9. évfolyamosok számára, csütörtökön 7-8. órában.

VÁNDORTÁBOR KONFERENCIA

2019.02.07-én a Parlamentben rendezték meg a Vándortábor konferenciát. Az állam által támogatott vízi, gyalogos és kerékpáros táborokban tavaly 7000 diák vett részt.

Az iskolánk is csatlakozik idén a programhoz, a Balaton felvidéken fogunk túrázni. Ennek apropóján hívtak meg a konferenciára, amely színvonalas előadásokat és pazar ellátást is magába foglalt. Storcz Botond háromszoros olimpiai bajnok, Révész Máriusz államtitkár, Kovács Tamás az elmúlt év természetfotósa nyűgözött le minket, tartalmas és közvetlen előadással.

Pethő Károly

KOSSUTHOS TEHETSÉGGONDOZÓ LEVELEZŐS VERSENY – DÖNTŐ

Nyíregyháza – A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban 2019. január 31-én zajlott le a Kossuth levelezős verseny döntője. A több mint 20 éves múlttal rendelkező, 3 fordulós tanulmányi versenyen ebben a tanévben 330 diák került a döntőbe a 7. és 8. évfolyamon.

A diákok az általános iskolákon keresztül, illetve egyéni levelező rendszerben versenyezhettek. Az első fordulót ebben a tanévben 1021 diák küldte vissza, közülük a második fordulóra 840 tanuló jutott be. Ezt a versenyfeladatsort november végén egy időben írták a diákok minden versenyző általános iskolában, felügyelet mellett.

Ennek eredményeképp az idei évben 45 iskola, köztük 13 nyíregyházi oktatási intézmény 330 diákja mérhette össze tudását a döntőben angol, német, informatika, matematika, magyar, biológia, fizika, földrajz és történelem tantárgyakból.

A diákok és a kísérő tanárok a verseny szünetében a Kossuth gimnázium tudományos és szabadidős lehetőségeivel ismerkedhettek, fizika- és kémia-laborgyakorlatokon vehettek részt, bepillanthattak a robotika világába, kipróbálhatták a floorballt és a falmászást, valamint táncház is várt rájuk.

Az eredményhirdetés során tantárgyanként a  legtehetségesebbeket, a legjobb 10 helyezettet jutalmaztuk.

Sz. Zs.

Lezajlott a levelezős verseny záró fordulója. Köszönjük szépen mindenkinek a munkát, egy nagyon jól sikerült, zökkenőmentes, pörgős nap volt. 303 diákot láthattunk vendégül a versenyen.

40 kossuthos segítő diák  és minden tanár  kolléga és technikai segítők dolgoztak a nap sikerén!

Gratulálunk versenyzőinknek és felkészítőiknek! Köszönet a kollégáknak!

Kecskemétiné Szilvási Zsuzsanna

ÚSZÁS DIÁKOLIMPIA – MEGYEI FORDULÓ

Szombaton Mátészalkán rendezték a megyei úszás diákolimpiát, ahol Hamvai Regina 100m hátúszásban 3. helyezett, 100m gyorsúszásban 4. helyezett lett. Az iskola 4×50-es gyorsváltó az 5. helyen végzett. Csapattagok: Czeglédi Hanna, Berecz Liza, Király Leila, Hamvai Regina.

Pócsik Csabáné

PÁLYAORIENTÁCIÓS PROGRAM – OLASZ NYELV

December 7-én, pályaorientációs program keretében a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban voltunk 11 diákkal. A gimnáziumban előadást tartott a Debreceni Egyetem Olasz Tanszékének tanszék vezetője, egy olasz anyanyelvi tanára és volt diákunk, Gyurján Fanni. Bemutatták a tanszéket, illetve az általuk kínált továbbtanulási lehetőségeket. Fanni a külföldi ösztöndíjakról beszélt, melyen ő is részt vett. Jól felépített, érdekes előadás volt.

Pethő Károly beszámolója:

Végett ért a labdarúgó Fair Play Kupa. A leányok 19 csapatból negyedik helyen végeztek, a fiúk 32 csapatból hatodikok lettek. Folytatás tavasszal.

Buss Kornélia

MATEHETSZ-MŰHELYBESZÉLGETÉS

A Matehetsz tehetségműhely beszélgetésén az alábbiakkal gyarapodtunk:

-lehetőséget kapunk csoportos tehetségsegítő pályázathoz segítséget kérni (meghívásos pályázatban részt venni)

-matematika tehetségterületen az MTA szervezésében népszerűsítő órákat szerveznek tehetséges tanulóknak

Pinténé Kosina Judit

„AZ EMBER ALKOTTA ANYAG – A XXI. SZÁZAD ANYAGA”

December 7-én a Magyar Tudományos Akadémián hetedik alkalommal rendezte meg a Magyar Műanyagipari Szövetség „Az ember alkotta anyag – a XXI. század anyaga” című konferenciáját, melynek célja a polimerekkel kapcsolatos ismeretterjesztés a középiskolások számára.

A 4/9. b osztályból Lakatos Evelin, Tündik Kiara és Tóth Gabriella vett részt a rendezvényen, ahol okostelefonra letöltött Eventscreen alkalmazással kikérték az egész országból érkező gyerekek véleményét is, bevonván őket az előadásokba. Egyetemi tanár, fejlesztőmérnök, vezérigazgató is volt az előadók között.

A nyíregyházi diákok utazását a LEGO által biztosított busz segítette. A konferencia témája az idén az újrahasznosítás volt.

Az előadások aktuális témákat is érintettek: fenntartható fejlődés, szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás és érdekességekkel is szolgáltak, pl. megtudtuk, hogy nem műanyagokból keletkezik a legtöbb hulladék a Földön, hanem az élelmiszerekből.

Fehérné Molnár Marianna

ÉRTÉKES BARANGOLÁS VETÉLKEDŐ

13 csapatból az előkelő 5. helyen végeztünk az elődöntőben úgy, hogy a megoldásokra egy napunk volt. A gyerekeknek 8, illetve 9 órájuk volt, rengeteg feladatot adtak, nagyon gondolkodtató is akadt, + egy 1 órás videó is benne volt.

Nagy dicséretet érdemelnek a gyerekek a kitartásukért, hogy egy hosszú tanítási nap után még ezt végigcsinálták velem.(Dávid Róbert, Huszár Regő, Maczurik Réka, Nagy Zsanett 4/9.B)

Készülünk a középdöntőre.

Pinténé Kosina Judit

TERMÉSZETTUDOMÁNYOS TEHETSÉGGONDOZÓ  FOGLALKOZÁSOK

A NYE tehetségpontjával összekapcsolódva, 2018. november 29-től természettudományos tehetséggondozó foglalkozások indulnak, melyek egy része az iskolában, másik része az egyetemen lesz.

Az iskolai koordinátor Erdei-Sándor Tímea, a kijelölt tanulók a 10-11. évfolyam ttk- szakkörös diákjai.

STREETBALL

2018.11.21-én megyei sportnapon vettünk részt a Sipkayban, Streetball sportágban az

alábbi tanulókkal:

Barcsik Barnabás 8/9, Juhász Dominik 8/10, Molnár Benedek 8/10 és Varga Dániel Kornél 8/9.

A fiúk a csoportjukból tovább jutottak a középdöntőbe, ahol az Eötvös csapatától kikaptak, így nem jutottak be a legjobb 3 közé. Derekasan helyt álltak a fiúk, a rendezvény egészen délutánig tartott.

A versenyt a Vasvári csapata nyerte, gratulálunk nekik!

Köszönjük a Kossuth DSE-nek, hogy szponzorálta a versenyen való elindulást!

Molnár Péter

KRÚDY GYULA VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENY

2018. november 28-án, szerdán a Krúdy Gyula Gimnáziumban vers- és prózamondó versenyen indult Tóth Julianna Dóra 4/10. B osztályos tanuló. Egy nagyon szép Krúdy-szöveget tanult meg a magyar nyelvről.

Több mint harminc versenyző volt, a szavalókat és a prózamondókat nem külön kategóriában értékelték. Kevés volt a próza, Julcsin kívül két tanuló mondott Szindbád-részleteket.

A zsűri nagyon gyorsan döntött, az egész verseny lezajlott két és fél óra alatt. Három helyezést és három különdíjat adtak ki.

A felkészülést és a színvonalas szereplést szaktanári dicsérettel és magyarból  ötös osztályzattal értékeltem.

Haizer Tiborné

ZRÍNYI ILONA MATEMATIKA HÁZIVERSENY

Az Evangélikus Általános Iskola meghívta 7. és 8. osztályos tanulóinkat a Zrínyi Ilona Matematika háziversenyre.

A versenyt november 14-én rendezték meg, a helyszín az általános iskola volt. A nevezett tanulókat Nagyházi Zsuzsanna kísérte át. A verseny jó hangulatban zajlott, tanulóink élményekkel gazdagodtak.

A 7. osztályosok között megosztott II. helyezést ért el egy általános iskolás tanulóval Hugyecz Péter.

III. lett – meglepetést okozva – Csizmadia Noémi és Zarándi Dóra. A nyolcadikosok között I. helyezést ért el Kurucz Panna és III. lett Salamon Izsó.

Ezúton is gratulálunk nekik!

Csordásné Lippa Beáta

KUTATÓ DIÁKOK

A Deák Téri Gimnázium Kutató diákok rendezvényén színvonalasan szerepelt Gubányi Sára 11. évfolyamos tanuló. A konferencián való részvételért elismerésben részesült.

Sokszínű volt a program, érdemes a jövőben több diákkal és több területen jelentkezni.

Kézsmárki Ágnes

LOTZ JÁNOS SZÖVEGÉRTÉSI ÉS HELYESÍRÁSI VERSENY

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium minden évben meghirdeti a Lotz János országos szövegértési és helyesírási tehetséggondozó versenyt, melybe a mi iskolánk diákjai is hagyományosan bekapcsolódnak.

Idén két kategóriában (7-8. és 9-10.) 19 tanulónk írta meg az 1. fordulót.

A megyei fordulóra öt diákunk gyűjtött elegendő pontszámot:

7-8. évfolyam:

Kecskeméti Lilla 8/8.

9-10. évfolyam:

Molnár Eszter 8/9.

Papp Bálint 8/9.

Szabó Luca 4/9. B

Jendrek Vivien4/10. A osztályos tanulók.

Gratulálunk a továbbjutóknak és a felkészítő tanároknak!

Homoródi Antalné

KOSSUTHOS TEHETSÉGGONDOZÓ LEVELEZŐS VERSENY

A 2. fordulójához érkezett az idei levelezős versenyünk.

Az idei versenyünkre 867 diák nevezett be, és ez a szám közel a kétszerese a tavalyinak!

Köszönjük a diákoknak a szorgalmas munkát, a mentoráló tanároknak a tanulók támogatását, kollégáinknak a sok-sok munkát!

Kitartást és sok sikert a közelgő döntőhöz!

Homoródi Antalné és Harsányi Ildikó

A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium ebben az évben is megszervezi „Kossuthos levelezős versenyét” a 7., és 8. osztályos tanulók részére az alábbiak szerint:

  • 7. osztályos tanulók részére: magyar, matematika,angol, német, biológia, fizika
  • 8. osztályos tanulók részére: magyar, matematikaangol, német, biológia, fizika, földrajz, informatika, történelem

A verseny sajátosságai:

  • A versenyen való részvétel ingyenes.
  • A feladatlapok itt tölthetők.A megoldó kulcsokat is itt tesszük közzé a fordulók értékelése után.
  • A tanulók minden forduló után megkapják feladatlaponkénti bontásban az elért pontjaikat (A kijavított feladatokat mi őrizzük! Ha szükséges, helyben bárki megnézheti azokat.)
  • A versenyháromfordulós.
    forduló októberben: a feladatlapokat kiküldjük az iskolákba e-mailen, és azokat a tanulók postán visszaküldik. (visszaküldési határidő:  október 12. péntek)
    2. forduló novemberben: az Önök iskolája biztosítja, hogy november 21. szerda
    13-15.00 óra között 45-45 perc
     alatt a tanulók a feladatlapokat felügyelet mellett önállóan oldják meg, továbbá a feladatlapokat november 22. csütörtöki postabélyegzővel hozzánk visszaküldik.
    3. forduló januárban: a döntőre a legjobb eredményt elért tanulókat hívjuk meg a gimnáziumba (2018. január)
  • Tantárgyanként és kategóriánként az első tízhelyezettet jutalmazzuk (oklevél, könyv- és tárgyjutalom), és felvételi eljárásunk során előnyben részesítjük!
  • A verseny végén összesítő, hasonlító értékeléstküldünk, mind a tanulóknak, mind az iskoláknak (ezek alapján viszonyíthatják teljesítményüket a többi részvevőhöz.)

Tisztelettel kérem Igazgatónőt/Urat, hogy juttassa el az első forduló feladatlapjait a 7. és 8. osztályos tanulókhoz, illetve a szaktanárokhoz.

A feladatlapok sokszorosíthatók, s ha a szaktanárok felvállalják, összegyűjtve is visszaküldhetők iskolánk címére.

Az első forduló feladatainak beküldési határideje: 2018. október 12. péntek

Versenykiírás:

http://www.eklg.hu/index.php/2018/09/28/versenyfelhivas-levelezos-versenyre-6/