MOBIL PLANETÁRIUM REPÍT AZ ŰRBE ÉS

AZ EMBERI TEST FIZIKÁJÁNAK

TITKAI IS FELTÁRULNAK

A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium ebben a tanévben 4. alkalommal rendezte meg a Szalay Sándor Országos Fizika Emlékversenyt. A természettudományok elválaszthatatlanságát hangsúlyozó atomtudós pályája a gimnázium padjaiból a debreceni ATOMKI atommagkutató megalapításáig és elindításáig vezetett.

Emléke előtt tisztelegve minden tanévben Szalay napok keretében konferenciával és kétévente verseny keretében találkoznak az országban fizikával foglalkozó általános és középiskolák versenyzéshez kedvet érző tanulói és tanárai.

Ebben a tanévben október 7-8-án mérte össze erejét 12 csoport, három korosztályban. A verseny témája az űrkutatás valamint az emberi test fizikai jelenségeinek vizsgálata, szabad választás szerint. A versenyzők prezentációkkal és előkészített kísérletekkel mutatták be modelleiket és vizsgaanyagukat, valamint kísérleti fizikai feladatokban mérték össze tudásukat.

Innováció a versenyen, hogy az Őszi Fizikus Napok programsorozatba kapcsolódva a szombati napon a korábbi zárt végű tesztek helyett a „Legyen ön is milliomos!” játék mintájára „Legyél te is fizikus!” játék zárta a két napos versengést.

A versenyt pénteken egy mobil planetáriumban tartott előadássorozat kísérte a gimnázium tornatermében az űrkutatás témakörében, míg mindkét napon a díszteremben hallhattak tudományos előadásokat az érdeklődők a látás a hallás és a mozgás fizikájáról, valamint a sugárterápia emberi testre gyakorolt hatásáról.

K.SZ.ZS.

EREDMÉNYEK

(2016.október 8.)

7-8. évf. Gubik Lilla – Farkas Eszter Ajaki Tamási Áron Általános Iskola és AMI I.  
7-8. évf. Bélész Tamara – Bán Botond Aszódi Evangélikus Petőfi Sándor Ginnázium, Általános Iskola és Kollégium II.  
7-8. évf. Kiss Vanda – Nagyváradi Dániel Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium, Miskolc III.  
7-8. évf. Kaselák René Rajmund – Bozorády Péter Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium ZSŰRI különdíja
a legjobb kísérleti eszköz bemutatásáért
9-10. évf. Rohoska Réka – Fodor Bálint Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium I.  
9-10. évf. Fekete Dávid – Molnár Gábor Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium II.  
9-10. évf. Bagi Bettina – Somogyi Levente Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium, Miskolc III.  
11-12. évf. Csicsák Roland István – Fazekas Gergely Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium I. ATOMKI
különdíja
11-12. évf. Módos Dominik – Fischl László Aszódi Evangélikus Petőfi Sándor Ginnázium, Általános Iskola és Kollégium II.  
11-12. évf. Lukács Eszter – Körmöndi Dániel Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium, Miskolc III.