Szórakozva tanultak diákjaink Horvátországban

A Lernen mit Spaß-Unterrichten mit modernen Lernmethoden című Erasmus+ projektünk újabb állomása Horvátország, Nasice városa, ahol partneriskolánk is található. A találkozóra 2022. április 03- 09 között került sor.

Vasárnap délutàn megérkeztünk Nasice városába, ahol gyorsan megismerkedtünk a  hotel körüli környékkel.

A hivatalos program hétfőn reggel kezdődött. A szállodánk mögötti erdőt és az éppen felújítás alatt álló kastélyt látogattuk meg. Ezután a helyi belvárosba sétáltunk, ahol az óriási és gyönyörű római katolikus templomot néztük meg. Majd egy pár percnyi séta után egy –a kertvároshoz hasonló szépségű – parkhoz és a közepén díszelgő templomához jutottunk el. Az első nap délutáni programjaként a helyi iskolát jártuk be, ahol a hatalmas előadóterembe megkezdődtek az előadások. Bemutatkozásunk után a prezentációink következtek a magyar iskolarendszerről, az iskolánkról, és megcsodálhatták csodálatos hazánkat is a jelenlévők. Mindezek után a helyiek következtek, akik szintén betekintést engedtek a horvát iskolarendszer működésébe. A délutáni program következő állomása a német workshop volt. A workshop alatt megszerezett német tudást követően egy szöveget kaptunk, a város és Horvátország egyik leghíresebb művésznőjéről (Dora Pejacevic), és ez a szöveg szolgált alapjául a kidolgozott előadásunknak.

A találkozón sajnos csak a lengyelek és mi magyarok vettünk részt, így a közös programokhoz nem sok diák járulhatott hozzá. Az olasz és spanyol partnereink sajnos nem tudtak megjelenni ezen a találkozón.

Projektünk fő motívuma a film. A különböző filmeken keresztül ismerkedtünk meg a partnerek szokásaival, nevezetességeivel, híres színészeivel. A vendéglátóink interjút szerveztek az egyik leghíresebb horvát színésznővel, így megismertük Areta Ćurkovićt.

Megvizsgáltuk Rainer Maria Rilke és Dora Pejacevic kapcsolatát, és egy színházi darabot is rendeztünk, amely ezt a kapcsolatot mutatja be. Az előadás német nyelvű volt, és az egész iskola előtt mutattuk be. A kosztümös darabnak nagy sikere volt.

A modern oktatás jegyében a Stop Motion Studio programmal videokat készítettünk, nagyon szórakoztató és jó hangulatú volt ez a workshop is.

Kirándulásunk alkalmával a Baranjai természeti parkot és Eszéket néztük meg.

A kirándulásunk utolsó napja nagyon gyorsan eltelt. A napot az ottani iskolában kezdtük. Mivel a szállodánktól csak néhány perc sétára volt található, reggel még egyszer utoljára meg tudtuk csodálni a hegyekkel és dombokkal körülölelt kis várost. Az iskolában még vàrt ránk egy-két izgalmas feladat, ami után átvehettük a német nyelvű, személyre szóló tanúsítványainkat, a találkozóról. Ezután tovább-barangoltunk a településen, egy tanulókonyha épületébe, ahol az ott, szakácsnak, felszolgálónak tanuló diákok és tanáraik már nagy szeretettel vártak minket. Egy háromfogásos, szépen tálalt és ízletes ebéddel készültek számunkra. A délutáni program a feladatok összesítése és a búcsúzás volt.

A találkozón részt vettek:

Pedagógusok: Tamás Melinda, Rubóczki Béla

Diákok: Horváth Anasztázia, Bihari Barbara, Tóth Boglárka, Major Flóra, Hadobás Nándor

A cikket a résztvevő diákok készítették.