Sustainability in ELT & Critical Thinking

2023. október 16-tól 20-ig vehettem részt az Erasmus+ keretein belül Dublinban, az Atlas Language School által szervezett, a fenntarthatóságról és a környezetvédelemről szóló tanfolyamon.

Mivel ez egy tanároknak szóló képzés volt, elsősorban azt vizsgáltuk meg, hogyan lehet a diákok figyelmét ezekre a témákra felhívni, hogyan lehet őket környezettudatosságra nevelni az iskola keretein belül. Nemzetközi csapat lévén – akik között voltak olasz, spanyol, észt és magyar kollegák is -, sok érdekes gyakorlatot tudtunk egymással megosztani.

Az órákon nemcsak a fenntarthatóságról beszéltünk, hanem a kritikus gondolkodásmód fontosságáról, a projekt alapú tanításról, illetve betekintést nyerhettünk az ír történelem, kultúra és nyelv egy-egy szeletébe is. A délutáni programok között volt az iskola által szervezett városnézés, tengerparti kirándulás. Ellátogattunk egy úgynevezett „újrahasznosító központba” is, ahol egy régi üzemet alakítottak át az újrahasznosítás szellemében. Itt nemcsak azt figyelhettük meg, hogyan lehet lecserélendő bútoroknak, elhasználódott ruháknak, mindennapi tárgyaknak új életet adni, hanem azt is, hogyan érdemes a lakosságot érdekes és hasznos programok révén bevonni és mindennapi praktikákra megtanítani.

Összességében elmondhatom, hogy egy rendkívül tartalmas és élményekben gazdag hetet tölthettem ott. Sok olyan ötletet kaptam, amelyeket a mindennapi tanítás során is fel tudok használni, illetve egy másfajta életszemléletet közvetítve a diákok felé segíthetek egy környezettudatosabb generáció felnevelésében.