Litvániában jártunk

Iskolánk hat tanulója és három tanára vett részt 2023. április 22-29 között Litvániában az Erasmus + program keretében megrendezett „Különböző kultúrák-közös identitás” című projekthéten.

A fogadó iskola Kaunas városában volt, ami Litvánia második legnagyobb települése és korábban ideiglenes fővárosként is funkcionált. A résztvevő nemzetek, Magyarország, Szlovákia, Románia és Törökország diákjai a város központjában voltak elszállásolva. Vendéglátóink mindent megtettek, hogy minél alaposabb betekintést nyerhessünk az általunk annyira nem ismert litván emberek hétköznapjaiba, kultúrájába.

Az első ismerkedés az iskolában történt, ahol a csoportok bemutatták az otthon készített munkáikat az adott országra jellemző vallások szemléltetésével. Megnéztük az iskola épületét, a tantermeket, az éppen folyó órákat, és kellemes meglepetésben volt részünk. Az iskola jól felszerelt, és nagy hangsúlyt fektet a diákok nyelv-illetve informatikai, valamint gyakorlati képzésére is.

A következő program részeként a gyerekek nemzetközi csoportokra bontva fényképeket készítettek a városban, amelyeket az utolsó napon mutattak be. A legnagyobb élményt mégis a kirándulások jelentették, hiszen megnézhettük Kaunast, valamint a  főváros, Vilnius gyönyörű történelmi központját, ami az Unesco világörökségi részét képezi, csakúgy, mint a balti-tengeri Kur-földnyelv. Ez utóbbi Európa legnagyobb homokdombjaként a vándorló homokdűnékről ismert, amely halászfalukat is beborított. Meglátogattunk egy borostyánmúzeumot, ahol megismerhettük a borostyán keletkezésének körülményeit, és azt a sokféle felhasználási módot, amikre ezt a különleges, megkövesedett fenyőgyantát használták. Mivel a Balti –tenger a híres Borostyánút kiindulási pontja volt, ma is szinte minden utcai árusnál lehet borostyánból készült ékszereket, használati tárgyakat venni.

A programoknak köszönhetően a hét végére a diákok és tanárok is jól összebarátkoztak. Az együtt töltött vacsorák nemcsak a kulináris ismereteinket bővítették, hanem ahogy a projekt címe is sugallta, a „közös identitás” –t is teljesen a magunkénak érezhettük.

Mindenki nevében nyilatkozhatom, hogy egy felejthetetlen és tanulságos hetet tölthettünk Európa ezen kevésbé ismert részében.

Résztvevő tanárok :

  • Morauszky Tamás igazgató
  • Dezsőné Majoros Lilla
  • Pethő Károly 

Résztvevő diákok: Murnyák Virág, Kádár Anna, Rónaszéki Fanni Csenge, Hadobás Nándor, Szilágyi Balázs, Vass Márton

Dezsőné Majoros Lilla kísérő tanár

A találkozó képekben: