A vallás nem választhat el-pódiumbeszélgetés

2023. március 31-én pódiumbeszélgetés zajlott a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium dísztermében, „A vallás nem választhat el minket egymástól” címmel.

Ez a program egy 2020-ban indult Erasmus+projekt keretében került megrendezésre és a felekezeti sokszínűséget hivatott megmutatni. A beszélgetést iskolánk tizedik osztályos tanulói vezették, kérdéseiket az evangélikus, a református, a római katolikus, a görög katolikus, a metodista és a baptista egyház képviselőinek tehették fel. A hallgatóság olyan -akár magánjellegű-, kérdésekre is választ kapott a meghívott vendégektől, mint például hogyan kerültek az adott egyház kötelékébe, miért ezt az utat választották, és hogyan segítik a fiatalokat útkereséseikben.

A „Különböző kultúrák- közös identitás” című nemzetközi projekt célul tűzte ki a partnerországok megismerését, a közös pontok keresését a kultúrában és művészetekben. Foglalkozott továbbá a kisebbségek, a fogyatékkal élők elfogadásával, és a fiatalokat arra tanította, hogy a kulturális és vallási sokszínűség olyan ajándék, amelyek csak gazdagíthatnak minket. Ezen célok elérésének érdekében olyan változatos munkaformában dolgozhattak a résztvevő diákok, mint például e-könyv, fotókollázs, újságcikk, de sor került IKT tanítási módszerek bemutatására a pedagógusok részére is. A projekt az április végén Litvániában megrendezett nemzetközi találkozóval zárul majd.

Köszönjük a pódiumbeszélgetésben résztvevő egyházak képviselőinek, azaz:

Hajduné Csernák Erzsébet lelkésznőnek a Metodista Egyháztól

Pankotai József plébános úrnak a Római Katolikus Egyháztól

Kocsis Dániel atyának a Görög Katolikus Egyháztól

Vekerdi János lelkész úrnak a Református Egyháztól

Papp Dániel lelkész úrnak a Baptista Egyháztól

Farkas Ábel –teológusnak a Magyarországi Evangélikus Egyháztól,

valamint a  beszélgetést moderáló  Kádár Anna és Rónaszéki Fanni Csenge 10. osztályos tanulóknak és Bozorády Ildikó iskolalelkésznek.