Matera és A passió című film

Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumból az Erasmus+ program keretében jártunk Dél-Olaszország több városában, többek között Materában is.

Matera egy gyönyörűszép város Dél-Olaszország Basilicata tartományban található. Sassi di Matera a barlanglakások, ami ismertté teszi ezt a lenyűgöző helyet. Az 1950-es években még a szegényebb családok a barlanglakásokban szörnyű körülmények között itt éltek, ezáltal ˝Itália szégyene˝ néven is illették a várost. A település barlanglakásaiban hatalmas családok laktak együtt háziállataikkal, folyóvíz és elektromosság nélkül. Ebben a nem higiénikus környezetben egyre csak terjedtek a betegségek, főleg a malária. A sassi-bérlők idővel elköltöztek, az újváros modern házaiba, fel a szikla tetejére és az utóbbi évtizedekben pedig újra felfedezik az utazók és a befektetők a települést. 1993-ban az UNESCO Világörökségi Helyszínné választotta. Azóta a két városrészből álló településre egyre többen jönnek vissza azzal a céllal, hogy felújított barlanglakásokban lakjanak. Bár még mindig nagyon sok sassi elhagyatott és az összeomlás szélén áll, sok már feléledt a hamvaiból és modern étteremként vagy hotelként kelt új életre.

A passió című film egyik részlete is itt játszódott. A filmben megfigyelhetjük Matera utcáit, ahol Jézus viszi a keresztet valamint ahogy a római katonák korbácsolják. A filmet[1] 2004-ben mutatták be. Ez abban az évben az egyik legvitatottabb alkotás volt. A forgatókönyvét Benedict Fitzgerald  és Mel Gibson írta, aki a film rendezője és producere is egyben. A Passiót igyekeztek korhű nyelvezettel előadni. Minden[2] szereplője arámi nyelven, a római katonák pedig latin nyelven szólaltak meg. A forgatókönyv írásához nem csak az evangéliumokat vették alapul, hanem egy német misztikusnő látomásait is.

[1] https://hu.wikipedia.org/wiki/A_passi%C3%B3

[2] https://antropos.hu/a-passio/