Erasmussal nyelvtanulás Máltán

2024. április 13-án Erasmus pályázat által Máltára utaztunk angol nyelvtanulás céljából. A kurzus 15-én kezdődött az ETI nyelviskolában, ahol – egy előzetes online teszt alapján- nyelvi szintünknek megfelelően különböző csoportokba kerültünk.

A csoportok vegyes összetételűek voltak: lengyelek, franciák, olaszok, csehek, németek és mi magyarok. A képzések április 15-20-ig tartottak, minden nap 9-14.30-ig. Igen intenzív volt ez az 5 nap, hiszen csak angolul hangzott el minden téma, nyelvtani anyag. A tanárok nagyon rutinosan és módszertanilag változatosan tartották meg az órákat. Mindvégig oldott volt a hangulat, miközben hihetetlen sokat fejlődött a beszédértésünk, kommunikációnk, szókincsünk. A napok előrehaladtával egyre magabiztosabbá váltunk az angol nyelv használatában. A csoporttársakkal mondhatni baráti viszony alakult ki, szinte mindenki tanárként dolgozik szülőhazájában, így tájékozódni tudtunk más országok iskolarendszeréről, a tanárok helyzetéről. Közeli kapcsolat alakult ki  a csoporttársakkal.

 A délutáni órákban a máltai látványosságok megismerésére fordítottuk az időt. Hajóval meglátogattuk Gozo szigetét -ahol a Trója című filmet is forgatták- nagyon szép történelmi városát, Rabatot (Victoria) és Comino szigetén a Blue Lagoon gyönyörű azúrkék vizét csodálhattuk meg. Valetta, Sliema és Mdina városának gyönyörű templomait és óvárosait is megcsodáltuk. Máltán 365 templom található, tehát az év minden napján más templom megismerésére nyílik alkalom, de mi sajnos csak 7 napot tölthettünk ezen a csodálatos szigeten, amely sokszínű építészetével  és a különböző kultúrájú embereivel örök élményt nyújtott számunkra. A német, francia és lengyel csoporttársakkal időnként tartjuk azóta is a kapcsolatot.

Köszönjük az iskola vezetőségének és Bogdán Gabriella koordinátornak a lehetőséget, hogy egy ilyen fantasztikus helyszínen  vehettünk részt idegen nyelvi képzésen.

Miléné Varga Andrea, Lázár Katalin és Tóth Diána