ENGLISH FOR EDUCATORS: ADVANCE YOUR CAREER (LEVEL I)

2024. március 4-8-ig angol nyelvi tréningen vehettem részt az Erasmus+ program keretében Palermóban, Szicíliában.

Miért esett éppen Palermóra a választásom? Régi vágyam volt megismerni Szicíliát, hisz olasztanárként Olaszország nagyobb részén jártam már, de Szicíliában még sohasem… Angol tanfolyamot pedig rengeteg városban hirdetnek az Erasmus+ keretében, így ez a kívánságom is teljesülhetett. Bizony rég volt már, amikor nyelvvizsgáztam angolból, azóta jócskán berozsdásodott elsősorban a beszédkészségem. A tanfolyam célja az volt, hogy frissítsük angoltudásunkat, szólaljunk meg bátran, beszéljünk gátlások nélkül. A csoportban voltak lengyel, litván, belga és magyar társaim is, mindannyian oktatási területről érkeztünk, s próbáltuk aktivizálni eddigi tudásunkat.

Trénerünk Szerbiából érkezett, a kurzust pedig a ciprusi ShipCon Group szervezte. Ennél már nem is lehetett volna nemzetközibb a mezőny… Bár azt gondolhatnánk, hogy röpke 5 nap alatt nem válthatjuk meg a világot, a kurzus végére igenis magabiztosabbak lettünk a beszédben, az utolsó napon pedig mindenki prezentációt tartott angol nyelven az országáról, városáról, iskolájáról, a palermói bemyomásairól. Beszéltünk a különböző nyelvekről, a nyelvtanulás céljairól és fontosságáról, a mondatalkotásról, nyelvtani feladatokat oldottunk meg, megosztottuk egymással a tanítás szépségeit és nehézségeit.

Délutánonként pedig felfedeztük a várost, amely pár napra otthon adott nekünk. Úgy éreztem, hogy több évszázadot utaztunk vissza a múltba, melynek emlékei a szemünk elé tárultak. A történelem során Szicíliának rengeteg lakója volt. Népek és hódítók jöttek-mentek az évezredek során, és mindegyikük sajátos nyomot hagyott a sziget kultúráján: görögök, rómaiak, bizánciak, arabok, normannok, németek-rómaiak, franciák és spanyolok. Szicília híres művészetéről, számos költő, író, zeneszerző és filmrendező született itt. Csodálatos a palermói katedrális és a cefalúi dóm, ahová egyik délután kirándultunk.

Igazából ez csak egy ízelítő volt abból a páratlan kulturális gazdagságból, amit ez a sziget kínál. S még nem is beszéltünk a gasztronómiai kínálatról: a sziciliai pizza a sfincione, a töltött rizsgolyó az arancino, a tenger gyümőlcsei, az édes cannoli, a briósba töltött fagylalt, a limoncello likőr a szicíliai konyha különlegességei.

Úgy érzem, feltétlenül visszamegyek még valamikor erre a csodálatos szigetre…

Oroszné Herczeg Anna