Erasmus+ Béke projekt online találkozó

Az Erasmus+ „Iskolák a békéért” elnevezésű projekt koordinátorai diákok, pedagógusok és szakértők közreműködésével 2021. május 11-12-13-án online találkozót szerveztek. Iskolánkon kívül a Kiskőrösi Evangélikus Gimnázium, német szakértők – Uli Jäger, Bianca Kappelhoff, Siebren Miedema, – és egy holland vendég, Gerdien Bertram-TRoost képviseltette magát.

Néhány nap során sokat tanulhattunk, érdekes előadásokat hallgattunk, ismerkedtünk egymással és a programmal is.

Elsőként mindenki készített egy virtuális barát könyvet, melyben röviden bemutattuk magunkat, és azt, hogy miért szeretnénk részt venni a programban. Ezt követően kezdődtek az előadások, amelyeken sok érdekes információt kaptunk a béke témakörén belül.

Megnéztük, hogyan jelenik meg a béke a Bibliában Jézus tanításain keresztül. Ezen kívül Mahatma Gandhi és Barack Obama erre irányuló gondolatát is megismertük. Azt a kérdést is körbejártuk, mit is jelent pontosan a béke.

Ezt követően különféle tesztek kitöltésével foglalkoztunk, amelyek érintették a hétköznapokban megélt hitéletet, a digitális világban megjelenő hamis információkat, konfliktusokat és a kultúrák sokszínűségét is.

A projektben résztvevő országok diákjai egy-egy prezentáció keretein belül bemutatták a béke helyszíneiket. A mi esetünkben ez a Máltai Szeretetszolgálat volt. Sok érdekességet megtudhattunk a későbbi munkaterületekről.

Ezután elkezdtük a közös munkát is kisebb csoportokon belül. Az Actionbound használatával is megismerkedtünk, melynek a projekt során nagy hasznát vesszük majd. Ezek mellett a 360° fotó készítéséről kaptunk tájékoztatást, majd megnéztük milyen virtuális sétát kell készítenünk a békehelyszínekről a későbbiekben.

Az online találkozó zárásaként mindenki elmondta hogyan érezte magát az elmúlt néhány nap során, és mire számít a folytatásban. Megtudtuk, mindenki izgatottan várja, hogy személyesen is legyen lehetőségünk találkozni, és így folytassuk a közös munkát az adott helyszíneken.

Írta:
Jónás Lívia