Információs anyagok több nyelven

Kedves Szülők!

A Protestáns Német Egyház Egyházi Hivatala hat protestáns iskolával együtt, melyek Németországban, Magyarországon, Írországban, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban vannak, karöltve az Amszterdami Vrijen Egyetemmel és a Berghof-i Békekultúra és Globális Tanulás Alapítvánnyal egy projektet szeretne megvalósítani, ami az Európai Békekultúrát helyezi a középpontba.

A projekt, ami az „Iskolák csatlakoznak a Békeközösségekhez” elnevezést kapta, az Európai Unió által támogatott „Erasmus+” program része.

Egy digitális béke és konfliktus “térképet” hoztunk létre a résztvevő iskolák diákjaival és tanáraival. Ennek érdekében azokra a helyekre látogatunk el az iskolák közelében, amelyek támogatják a békét. A gyerekek képeket készítenek, információt szereznek az adott hely történelméről és jelentőségéről, amelyeket digitálisan rögzítenek nemzetközi csoportos együttműködésben. Ezen kívül közlésre kerül, hogy protestáns szemszögből mennyire fontos a békekultúra.

Egy közös videókonferenciával indítjuk a projektet 2020. januárjában és februárjában, amellyel kezdetét veszi a digitális együttműködés. Ezt követően a diákok az osztálytársaikkal egy nemzetközi tanulói platformot hoznak létre.

Közös találkozók is lesznek, 2020. májusában Magyarországon, 2020. decemberében Írországban, 2021. áprilisában vagy májusában Lengyelországban (a dátumok később lesznek pontosítva, hogy az iskolai vizsgaidőszakok ne legyenek érintve). Minden találkozó 3 napig tart majd (plusz az utazás), iskolánként 5 diák és 2 tanár részvételével. A program finanszírozza az utazást.

Miért lesz ez jó a gyerekeknek? Európai országok diákjaival ismerkednek meg, együtt dolgoznak velük digitálisan és személyesen. Fejlesztik az angol nyelvtudásukat egy konkrét projekten való munkálkodással, valamint egy globális társadalmon belül a béke fogalmára koncentrálnak. Azok, akik részt vesznek egy meetingen “Europass Mobilitást” kapnak.

Ha bármilyen kérdés felmerül, keressék bátran a közreműködő iskolák tanárait vagy a felelős EKD munkatársakat a Team@GPENreformation.net-en.

Szívélyes üdvözlettel:

A német protestáns projekt csapata

Kedves tanulók!

Hat evangélikus iskola – Németországból, Írországból, Lengyelországból, Magyarországról, az Egyesült Királyságból, valamint Amszterdamból a Vrijel Egytem, a Berghof Alapítvány (Friedenspädagogik und Globales Lernen), és mi a Német Evangélikus Egyház Egyházi Hivatala közösen szeretnénk síkra szállni az európai békés egymás mellett  élésért.

Ezért hoztuk létre ezt a projektet (Schools joiningupfor Communities of Peace). Ebben a projektben szeretnénk együtt dolgozni veletek és a többi diákkal a különböző európai országokból egy digitális térképen a béke és konfliktus témakörében. Ezért kell meglátogatnok olyan helyeket, amelyek  békét  vagy  konfliktust sugároznak és ezekről a helyekről kell fotókat készítenetek, utánanézni ezek történetének és jelentőségének, majd ezeket úgy feldolgozni, hogy digitálisan „ láthatók”, elérhetők legyenek. Ehhez létrehozunk egy App hálózatot, melyet „ Actionbound” –nak nevezünk.

Ezenkívül több tapasztalatot szereztek a béke és a béke fenntartása témakörben, és arról hogy miért is olyan fontos  a béke téma az evangélikus iskolákban.

A projekt nagy része digitálisan fut: 2020 január vagy februárban egy videokonferenciával indítunk, amelyen valamennyi partneriskolából részt vesznek a témában együtt dolgozó tanulók. Ezt követően mindenki a saját iskolájában dolgozik a társaival együtt a témán és kicserélitek a munkátok eredményeit a többi diákkal.

Közös találkozók is lesznek: 2020 májusban Magyarországon, decemberben Írországban és 2021-ben áprilisban vagy májusban Lengyelországban. ( a pontos dátumot majd az iskolátokban megkapjátok)

Minden találkozó 3 napos lesz ( plusz az oda és a vissza út). Találkozónként 5-5 tanuló utazhat, így a hat iskolából összesen minden alkalommal 30 tanuló jön össze. A kiutazást a projekt fedezi.

Mit is kaphatsz ettől a projekttől?

Megismerhetsz diákokat  különböző országokból és együtt dolgozhatsz velük – digitális és személyes- kapcsolattartás közben. Az angol tusásodat tudod egy konkrét projekben használni, és fejleszteni.  Kompetenciádat tudod a béke témában fejleszteni. Ezen kívül részt vehetsz az európai találkozókon.

Ha további kérdésed van fordulj tanáraidhoz, vagy kérdezz minket. ( Team@GPENinformation.net)

ERASMUSplus_Projektinfo für Schülerinnen und Schüler

ERASMUSplus_Projektinfos für Eltern

ERASMUSplus_Project Information for Parents

ERASMUSplus_Information for Teachers (1)

ERASMUSplus_Information für Lehrkräfte (1)

ERASMUSplus_Project Information for Students