Emlékek nyomában a Partiumban

hatartalan_6per7_0012017 márciusában rendkívüli élményben volt része gimnáziumunk, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium 7. osztályos diákjainak: nemzeti ünnepünkre a határon túl élő magyarokkal együtt emlékeztünk meg.

A Határtalanul pályázat 2010 óta ad lehetőséget a diákoknak, hogy a szomszédos országok magyar közösségeivel együtt tisztelegjünk a múlt hősei előtt. Osztályunk március 14-én indult útnak, hogy Nagybányán, Szinérváralján és Máramarosszigeten háromnapos tanulmányi kirándulás keretében felfedezzük a Partium értékeit.

Nagybányán családias hangulat fogadott bennünket. A Nicolae Iorga Általános Iskola magyar tagozatos diákjai és tanárai előtt mutattuk be március 15-i műsorunkat. Másnap este a színházban láthattuk, hogyan készültek ők a közös ünnepre. Magas színvonalú műsorukban néptáncot, népdalt, énekkari műveket, prózai és lírai irodalmi alkotásokat egyaránt felvonultattak. Megindító volt, amikor a külhoni és a magyar diákok együtt énekelték az ismerős sorokat: „S mint a régi jó barátok egyet mondunk s egyet gondolunk.”

A közös programok közül a táncház hozta leginkább közel a fiatalokat egymáshoz. A kezdeti félénkséget oldották a szatmári tánclépések és népdalok.

no images were found

A környék nevezetességei közül kiemelkedő volt a Petőfi Múzeum Koltón, ahol mi is láthattuk a Petőfit megihlető „bérci tetőt”, amit -akárcsak 1847 szeptemberének végén- most is hó takart. Maradandó élményt nyújtott Nagybányán az István-torony és az Ásványtani Múzeum, Máramarosszigeten a Vidám temető és Szinérváralján a Sylvester János-emlékház.

no images were found

Utazásunk segítségével a gyerekek saját maguk tapasztalhatták a nemzeti összetartozás érzését, amely még a határokon is átível, láthatták, hogy mit jelent idegen környezetben is megőrizni magyarságunkat, hiszen betekinthettünk a külhoni magyarság mindennapjaiba.

Nyíregyháza, 2017. 03. 31

Homoródi Antalné