Interjú Zach Andersonnal

no images were found

Mint, ahogy azt mindannyian tudjátok és láthattátok, Nyíregyházára is megérkezett a rendőrség és a református egyház által közösen szervezett Kontraszt kiállítás. A multimédiás tárlat célja, hogy rávilágítson számos olyan témára, mely manapság a leginkább érinti a fiatalokat. Iskolánkból a második tanítási héten minden felsőbb évfolyamos osztály megtekinthette a kiállítást a Görög Katolikus Hittudományi Főiskola alagsorában kialakított helyiségekben. Úgy gondolom, a gimnázium az utóbbi hetekben szinte pezsgett a kiállításról kialakult véleményektől és élményektől, így nem is szeretnék belebonyolódni ezeknek a túlzott részletezésébe.

A kiállítás folyamatos látogatásának megkezdése előtt, iskolánk hagyományosan megrendezett Csendesnapján, a felsőbb évfolyamos osztályok egy előadáson is részt vettek, melyet a Nyíregyházi Főiskolán tartottak. Az előadás célja az volt, hogy felkészítse a diákságot a kiállítás megtekintésére, hogy interaktívan bemutassa a fiatalságot sújtó problémák és veszélyek többségét, valamint ezek következményeit, és nem utolsó sorban, hogy segítsen a helyes döntések meghozatalában. Természetesen magam is elmentem az előadásra és saját tapasztalatból mondhatom, rendkívül élvezetes, szemléletes és egyben szórakoztató volt. Az előadást Zach Anderson, a FÉK nemzetközi AIDS és drogellenes alapítvány Amerikából származó munkatársa tartotta, aki nagyon meglepte a diákokat majdnem tökéletes magyar nyelvtudásával.

A hétvégén lehetőségem nyílt interjút készíteni magával Zach Andersonnal, akit többek között a munkájáról részletesebben is kérdeztem:

Mi a foglalkozásod egészen pontosan?

Zach: Hát a fő foglalkozásom a FÉK program (Fiatalok az Élet Küszöbén). Ez egy nemzetközi AIDS- és drogellenes alapítvány. Sok középiskolában tartok ilyen előadást és suli után pedig különböző programokat szervezünk a diákoknak.

Miért választottad éppen ezt a hivatást?

Zach: Én az egyetemen egy nagyon csúnya, önző ember voltam. Mindent csak azért tettem, hogy előrehaladjak… Ha voltak barátaim, akkor csak arra használtam őket, hogy előrébb kerüljek az életben. Egyetem után kezdtem rájönni arra, hogy mennyire nem szerettem magamat. Akkor nem voltam keresztény, de egyik nap eszembe jutott egy idézet a Bibliából: “Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” Rájöttem, hogy Jézus a legjobb példa egy jó barátra. Azt akartam, hogy megváltozzon az életem… Körülbelül ekkor hallottam a FÉK programról. Tudtam, hogy Isten helyezte ezt a lehetőséget elém és úgy döntöttem, hogy részt kell vennem ebben.

Hogyan kerültél kapcsolatba a Kontraszt kiállítással?

Zach: Százvai László kisvárdai református ifi vezető megtalálta egy-két videómat Youtube-on. Ő már előbb is ismerte a FÉK programot, és azt akarta, hogy a FÉK partnerkapcsolatot építsen ki a Kontraszttal. Mindannyian jó ötletnek tartottuk ezt, és össze is jött a partnerkapcsolat. .

Te is megnézted a kiállítást? Ha igen, melyik volt számodra a legmegrázóbb téma?

Zach: Én is megnéztem. Nekem az abortusz-szoba volt nagyon megrázó, és az utolsó hídmesteres példa is tanulságos volt.

Miért pont Magyarországon élsz?

Zach: Itt élek, mert itt van a FÉK program. Itt indult a 90-es években, és most már több mint 30 országban munkálkodik. Ez mind Magyarországtól való ajándék a világnak. Ezért is büszke vagyok, hogy itt élhetek és szolgálhatok.

Csak az országban tartasz előadásokat, vagy külföldre is mész?

Zach: Szoktam ritkán Romániában (Erdélyben), Moldovában, és persze az USA-ban is tartani néha FÉK előadásokat.

Többféle témában is vannak előadásaid?

Zach: Igen! Szoktam előadásokat tartani: barátságról, személyiségtípusokról, médiáról, zenéről, meg egyéb keresztény témáról is.

Az eddigiek során milyennek tapasztaltad a visszajelzéseket a diákok részéről?

Zach: Eddig nagyon jók voltak a visszajelzések. Úgy tűnik, hogy a legtöbb diák nagyon érdeklődő és ennek örülök is.

Milyen gyakran jársz előadást tartani?

Zach: Mostanában hetente jövök Debrecenbe vagy Nyíregyházára előadásokat tartani.

Az előadásaidból az tűnik ki, hogy tudatosan választottad meg a párodat. Mindig is úgy gondoltad, hogy várni kell az igazira?

Zach: Igen. Ezt mindig így gondoltam. Én tudtam, hogy egy ilyen dolgot nem lehet elkapkodni. Volt egy-két barátnőm a gimiben meg az egyetemen, de a fizikai kapcsolattal várni szerettem volna addig, amíg nem találkozom azzal a lánnyal, akivel le szeretném élni az életemet…

Az előadások miatt mennyi időt tudsz a családoddal tölteni?

Zach: Szerencsére a hét legtöbb napját otthon tudom tölteni a családommal. Napközben a gyerekek oviban vannak és a feleségem pedig magyar nyelviskolába jár. Este és hétvégén mindig együtt van a család.

Visszatérve egy picit az interjú elejére. Említetted, hogy az iskolai szünetekben különböző programokat szerveztek a diákoknak. Mesélnél erről egy kicsit?

Zach: Igen, minden nyáron szervezünk egy angol tábort. Amerikai diákok jönnnek Keszthelyre, hogy magyar diákokkal találkozzanak és segítsenek gyakorolni az angol nyelvet. Ha valaki érdeklődne a táborral kapcsolatban, a www.speakout.hu weboldalon sokkal több infót talál!

Végezetül: Mit gondolsz a magyar fiatalokról? Véleményed szerint, mit fognak elérni a jövőben?

Zach: Szerintem a mai magyar fiatalok lesznek az ország jövőbeni vezetői. Magyarországnak még sosem voltak ilyen fiataljai. A mai magyar fiatalok több pénzt fognak keresni, mint bárki a múltban. Több döntési lehetőség előtt állnak. Ők fogják felfedezni nagyon sok betegség gyógymódját… és ez egy kulcsfontosságú pillanat a magyar társadalomban.

Kruppa Alexandra 5/12

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük