Tudósítás az I. Országos Szalay Sándor Fizika Emlékversenyről

no images were found

A hétvégén rendezték meg az I. Szalay Sándor Országos Fizika Emlékversenyt a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban. A résztvevők3 korcsoportban, két fős csapatokban mérhették össze elméleti és kísérleti tudásukat. A versenyt eredetileg evangélikus oktatási intézmények között hirdették meg, de a felhíváshoz csatlakozott a nyíregyházi Jókai Mór Református Általános Iskola csapata is. Mellettük Aszód, Békéscsaba, Orosháza és Nyíregyháza evangélikus iskolái mérkőztek.

További képek»

A verseny első fordulójában képes prezentációval támogatott előadásokat kellett tartani. A választott téma, a 7-8. osztályos korcsoportban a megújuló energiaforrások, 9-10. korcsoportban a globális felmelegedés, 11-12. korcsoportban az IMAX 3D lehetőségei voltak. A versenyzők a fizika, a történelem, a biológia, az informatika területeinek kutatásait ötvözve, élvezetes és színes előadásokat készítettek. A második fordulóban a tanulók által előre megjelölt területen (nano-technológia, maglev jelenség, gömbvillám), tudományos cikkekből készítetek a csapatok zárt végű kérdéssort. A harmadik fordulóban pedig, az előadásukkal megegyező témában egy-egy feladatsort kellet megoldaniuk.

no images were found

A több mint 200 éves gimnázium diákja volt Szalay Sándor atomfizikus, az ATOMKI létrehozója. A név sokat jelent azok számra, akik a fizika területén dolgoznak, és kiemelkedően sokat azoknak is, akik nem fizikusok vagy atomkutatók, de kapcsolatba kerültek tudatos, nem tantárgyakat, hanem tudományt tanító gondolkodásával, az embereket saját szakterületükön megbecsülő elveivel.

Tar Jánosné a gimnázium igazgatónője elmondta, hogy a verseny hagyományteremtő céllal jött létre és kiemelte, hogy az elméleti és kísérleti fizika a mindennapokban is fontos. A versenyt megálmodó Leitner Lászlóné tanárnőt és munkatársait az elméleti fizikusokhoz, a versenyen részt vevő diákokat a kísérleti fizikusokhoz hasonlította. Kiemelte, hogy a gimnázium büszke a fizika szakterületén elért kiemelkedő eredményeire, hiszen az elmúlt években az OKTV 4. hely mellett, az OH által támogatott Mikola Sándor Országos Fizika versenyen, a Jedlik Ányos Országos Fizika Versenyen, a Vigner Jenő Országos Fizika Versenyen és a 8 osztályos gimnáziumok versenyén is mindig áll Kossuth – diák a dobogón, legtöbbször a legfelső, de volt már hogy mindhárom fokon.

A verseny szervezői a tudományos támogatásról is gondoskodtak, hiszen a három napos rendezvény fővédnökeként Dr. Kovách Ádám professzort, az Eötvös Lóránd Fizikia Társulat elnökét köszönthették, aki a zsűri elnökként figyelemmel kísérte a kis fizikusok tevékenységét.

A verseny eredményei:

7-8. évfolyamban

I. MEZŐ JANKA és PETKES PIROSKA a Jókai Mór Református Általános Iskola

II. FODOR DÁVID és LEITNER ÁRON a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium

9-10. évfolyamban

I. NAGY ANNA és TOLDI FANNI Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium Aszód

II. FAZEKAS GERGŐ és PETROVSZKI DÁNIEL Evangélikus Gimnázium Békéscsaba

III. BALÁZS ÁKOS és JANDA BENCE MÁTÉ Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium

11-12. évfolyamban

I. BALÁZS TÍMEA és LEITNER IVETT Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium

II. SZIJGYÁRTÓ ÁDÁM és VINCZE DÉLIA Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Orosháza

Az Evangélikus Egyház Aszódi Petőfi Gimnáziuma NAGY ANNA és TOLDI FANNI 9-10. évfolyam KÜLÖNDÍJ
a legjobb előadásért
Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium (Orosháza) GYAPJAS KRISZTIÁN és KRÁMLI LOLA 9-10. évfolyam KÜLÖNDÍJ
a legjobb eredményt elért koedukált csapat részére

A versenyzők, felkészítőik és a gimnázium diákjai a verseny végeztével közösen megkoszorúzták a gimnázium falán elhelyezett emléktáblát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük